Meestal gaan we op vakantie naar Zuid-Frankrijk in de zomer. Maar waarom zou het er niet fijn zijn in de wintermaanden? Ook de Franse mensen proberen de koude maanden op te warmen door het extra gezellig te maken. Zoals met Kerst in Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld. De Franse tradities wijken niet zo extreem veel af van die van ons in Nederland, maar toch is het grappig het verschil te weten. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.
Vadertje Kerst en zijn rendieren
Noël is de Franse naam voor Kerst. Père Noël (Vadertje Kerst) staat centraal en Mère Noël staat naast hem. De Lutins helpen hen waar nodig. Als onderdeel van het Marshall Plan werd na de 2e Wereldoorlog het Amerikaanse karakter van Santa Claus geïntroduceerd. Daarom hebben Vadertje en Moedertje Kerst in Frankrijk ook rendieren: Tornade, Danseur, Furie, Fringant, Comète, Cupidon, Éclair, Tonnerre en natuurlijk Rudolph.
Schoentje zetten onder de kerstboom
Ook Kerst in Zuid-Frankrijk wordt vaak in familiekring gevierd. Gezellig met z’n allen rond de kerstboom en natuurlijk is er ruim voldoende eten aanwezig. De kinderen zetten hun schoen voor het haardvuur of onder de kerstboom. Op kerstavond gaan veel Fransen naar de kerstmis. Wanneer die afgelopen is, schuift iedereen aan tafel voor een uitgebreide maaltijd. Dit diner noemen ze Réveillon, wat vertaald kan worden als ‘waken/wakker blijven’.
Een boomstronk van chocolade
Op 1e kerstdag is er natuurlijk weer ’n diner. Traditiegetrouw komen er dan vooral oesters, foie gras en kalkoen op tafel. Gelukkig eten ook de Fransen tegenwoordig gezonder en is groente eten tijdens het kerstdiner geen schande. Het toetje is Bûche de Noël: kerststronk. Een soort van chocolade-ijstaart in de vorm van een boomstronk. Vraag me asjeblieft niet waarom. Ik weet alleen dat het iets te maken heeft met een mythe en het verbranden van bomen. Maar dan heel heel lang geleden.
De Zuid-Franse Le Pain Calendeau
Een typisch toetje uit Zuid-Frankrijk is Le Pain Calendeau. Een kerstbrood dat pas gegeten mag worden nadat het door de helft gesneden is. De eerste helft is voor iemand die het harder nodig heeft dan jij. Traditioneel gezien wordt het weggegeven aan daklozen, zwervers of iemand anders die echt arm is. In mijn ogen een mooier gebaar dan het dessert ‘treize’. Dit zijn namelijk 13 toetjes die je allemaal op hoort te eten. Ze verwijzen naar Jezus en zijn twaalf apostelen.
Père Noël, you’ve got mail!
Wat Kerst in Frankrijk vooral bijzonder maakt, zijn de brieven voor en van Père Noël. Al in 1962 opende een zekere Jacques Marette, de toenmalige minister van PTT, een postbus voor Père Noël. Iedereen die wilde, mocht hem een brief schrijven. Zelfs nu nog stromen de brieven binnen. Zo’n 1,5 miljoen brieven en 100.000 e-mails. En iedereen krijgt een reactie terug.