Dat ieder land een andere cultuur heeft, is iets wat mij van jongs af aan altijd al fascineerde. Neem nu bijvoorbeeld Frankrijk. Hoewel het niet heel ver van Nederland af ligt, heerst er toch een totaal andere cultuur met bijbehorende gewoontes. Zo besprak ik dit laatst op een verjaardag met een familielid die geboren en getogen is in het land van de goede wijnen en de lekkere kazen. Zij wist mij een aantal Franse gewoontes te vertellen waarvan ik nog niet op de hoogte was. Benieuwd om wat Franse gewoontes van een insider te horen? Ik vertel het je in dit artikel.
Fransen en hun rapportcijfers
Hoewel mijn ouders hier blij werden als ik een 9 had gehaald voor mijn wiskundetoets, gaat dat er in Frankrijk wel iets anders aan toe. Zo kent het Franse schoolsysteem cijfers tussen de 0 en de twintig toe. Heeft je kind hier een tien gehaald? Dan is het dus net voldoende. Een assez bien (ruim voldoende) krijg je pas bij de cijfers twaalf tot veertien. Douze points is dus prima. Heb je een 20 gehaald? Dan zeggen de Fransen ’20 sur 20′, wat inhoudt dat iets geweldig is.
Kussen bij het voorstellen
Hoewel je dit misschien niet verwacht doordat Fransen vaak door Nederlanders worden gezien als terughoudend, geven Fransen elkaar een zoen (la bise) als ze zich voorstellen. In Nederland geven wij elkaar een hand, maar in Frankrijk doet men minder afstandelijk. Dit wordt niet alleen op een verjaardag gedaan, maar ook op straat of in de winkel. Afhankelijk van de regio wissel je tijdens het faire des bises twee tot vier zoenen uit. Ook de kant waarmee je begint is hier afhankelijk van het gebied.
Wie heb ik aan de lijn?
Bel je naar een Fransman? Dan is de kans groot dat je bij het opnemen enkel allô of bonjour te horen krijgt. Dit klinkt misschien een beetje achterdochtig, maar eigenlijk is deze gewoonte hartstikke praktisch en logisch. De Fransen gaan er namelijk van uit dat de beller al weet naar wie hij belt. Als dit niet het geval is, is het informatie die ze niet graag delen met een vreemde beller. Handig toch?
Het gebruik van voornamen
Dat Fransen gesteld zijn op hun privacy, is wel duidelijk geworden uit bovenstaande gewoonte. Maar je wist vast nog niet dat de voornamen alleen gebruikt worden door familie en goede vrienden. Als je eenmaal uitgenodigd bent door een Fransman of française, weet je zeker dat je hem kunt aanspreken met zijn of haar voornaam. Ook zul je in dat geval iemand eerder met salut begroeten dan met bonjour, aangezien dat simpelweg wat informeler is.
Verse baquettes in papier
Stel je voor, iedere dag verse baguettes. Klinkt goed toch? In Frankrijk is dit geen uitzondering maar een gewoonte. Baguettes zijn namelijk een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur. Nu zou je misschien denken dat het iedere dag even snel bij de supermarkt gekocht wordt, maar niets is minder waar. Het wordt namelijk iedere dag vers bij de bakker gehaald. Om het vers te houden worden de baguettes niet in plastic gestopt, maar in een open papieren zak. Hierdoor kan de lucht makkelijker circuleren waardoor de korst knapperig blijft en de binnenkant zacht.
Welke van deze onbekende Franse gewoontes vind je het meest bijzonder?