Heb je zin om een stad eens op een andere manier te ontdekken dan door de geijkte historische stadswandeling, voorgesteld door het Office de Tourisme of plattegrond, dan is het misschien een goed idee om eens een culinaire wandeling te maken onder de bezielende begeleiding van een plaatselijke gids.
In het oude Nice heb ik onlangs meegedaan aan een culinaire excursie van ongeveer drie uur. Bijzonder om met een aanstekelijk enthousiaste gids zowel het historische als het gastronomische erfgoed te kunnen bewonderen. Heerlijke gerechten kwamen we tegen op onze route, van de beroemde pissaladière (uientaart met knoflook, ansjovis en kruiden) tot de socca (platbrood van kikkererwtenmeel) en heerlijk sappige petits farcis (gerecht gevuld met verse groenten). Alles kwam helemaal tot zijn recht door bijpassende wijn uit de heuvels van de Provence. Een aanrader dus!
Je kunt met een groep van maximaal tien personen reserveren (vooral aan te raden in het hoogseizoen), en kiezen voor een Engelstalige of Franstalige gids. Verdiep je wel even in de annuleringskosten. Al wandelend bezoek je verschillende ambachtelijke winkeltjes die je de mooiste en de meest smakelijke ingrediënten kunnen bieden voor jouw nieuw veroverde recepten. Verder ontkom je natuurlijk ook niet aan het proeven van kaas, olijven en nog meer wijn, en aan het einde van de tocht begrijp je heel veel meer van de cultuur van deze prachtige stad.
Vraag in je beste Frans om tips voor de meest ideale salade niçoise: moet daar nu tonijn in of ansjovis? Va savoir! De markten en winkeltjes wachten al op je!
Meer informatie vind je hier.